JUKEBOX
RESTORERS

Voor Service Op Maat

 

Home

Merken

Links

Referenties

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de jukebox begint al in 1889, toen is de Edison Speaking Phonograph uitgevonden door Thomas Alva Edison. Met dit toestel kan je na het inwerpen van een munt een aantal minuten naar muziek luisteren. Bij deze Phonograph werd de muziek afgespeeld van wasrollen, later ontwikkelde Gabel de Automatic Entertainer, die in plaats van wasrollen platte platen kan afspelen. Het geluid is alleen erg slecht en dus wordt er in 1908 gestopt met het produceren van de Automatic Entertainer.
Pas in 1926 kan de jukebox zijn opmars weer voortzetten, in dat jaar lukt het grammofoonplaten elektrisch af te laten spelen en het geluid te versterken.
De jukebox kom in de VS tot bloei dankzij de verkoop van snacks in de nachtelijke uren. De bezoekers van eettenten willen tijdens het eten ook muziek horen, live muziek is echter te duur, dus werd de jukebox ingezet. In 1930 loopt de omzet van de jukebox –industrie sterk terug als gevolg van de economische crisis.

In de jaren 50 ging men veel naar het café om muziek te luisteren en voor de gezelligheid. Muziek zelf kopen was behoorlijk duur voor jongeren, en in het café kon je voor weinig geld zelf een plaatje draaien. De Rock en Roll werd ook vooral door de jukeboxen in de cafés bekend.
Bekende jukebox merken zijn:
- De AMI (plaatjes laten zien)
- De Rock-Ola
- De Seeburg
- Wurlitzer

In de jaren 60 begint de jukebox zijn populariteit te verliezen, dit komt oa door het grotere aanbod van programma’s op tv, hierdoor komen er minder mensen naar het café.

Tot aan de dag van vandaag worden er nog steeds traditionele jukeboxen gefabriceerd, want de vraag naar jukeboxen is erg groot. De prijzen van deze toestellen zijn door de jaren heen erg op gelopen, er zijn zelfs jukeboxen die zo’n 40.000 gulden kosten.

Ontwerp - Debby van der Meer / Clément van der Vegt